Archief

Nadat ze in 1997 vier zussen in de prijswinnende film Broos vertolkten, maken we in Brozer opnieuw kennis met de zussen: Leonoor Pauw (Muis), Marnie Blok (Ted), Lieneke Le Roux (Lian), Adelheid Roosen (Carlos).
Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt voor haar het leven een totaal andere betekenis. Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen. Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt. De film verbeeldt de pogingen van de vier zussen om met dit verdriet om te gaan om zo grip te krijgen op de vergankelijkheid.
Een speelfilm over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.
BROZER is een reünie van de makers van BROOS, waarin een familiebijeenkomst eindigt in en nachtmerrie. In BROZER slaan Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke Le Roux, Adelheid Roosen, Jolein Laarman en Mijke de Jong opnieuw de handen ineen.

 

Dinsdagmiddag 21 mei 2013 om 15:13 is Leonoor overleden.

Za 18-5-2013 :: Laatste Blog van Leonoor
Ik weet niet waar ik ben beland, maar deze staat van zijn tussen het leven geleefd te hebben en de poort van de dood die zichtbaar openstaat, is een in alle opzichten pijnlijk stadium. Het vanzelfsprekende geven en nemen is verdwenen. Je wil onaantastbaar zijn. Onaanraakbaar. Verdwijnen in de toverdoos. Alle trucjes zijn getoond. Wat nog rest hapert...
Lees verder >>>

Wo 15-5-2013 :: Leef en heb lief!

Er rest mij niets meer te vertellen dan dat mijn laatste dagen zijn ingegaan. Ik lig ineens aan allerlei tubes. Infuus, katheter, op een anti-decupitusmatras met elektropomp. Het leven loslaten is een bizar proces, met zoveel liefde om me heen. Vanaf nu zal ik dagelijks meer morfine krijgen zodat ik langzaam wegglijd naar een onbekende wereld of naar nergens. Als je iets wil doen, ga dan in de toekomst naar de film "Brozer" waar met zoveel liefde, moed en geduld, twee-en-een-half jaar aan gewerkt is. Omarm George, Merel en Robijn die ik met zoveel pijn in mijn hart moet achterlaten.
Stel niets uit. Leef en heb lief.
Leonoor

Zo 1-4-2013 :: BLOG 4
Ik regisseer mezelf langzaam het leven uit!
Bepaalde vragen worden mij al niet meer gesteld. Waarom niet? Ik draag niet meer bij tot de oplossing van het probleem op dat moment. De kinderen lossen het zelf op of zoeken de juiste persoon die het voor ze kan oplossen. Ze bereiden zich voor op een leven zonder mij. Nog niet wetende wat dat zal zijn. Dat doet me pijn.
Lees verder >>>

Ma 11-3-2013 :: BLOG 3
De natuur is stil. De sneeuw verdwenen. Evenals de wind. Alles ligt er afwachtend bij. Het is half februari. Ik ben herstellende van een enerverende draaidag. Met z’n allen bij mij thuis op de bank bij de haard een min of meer afsluitend groepsgesprek gevoerd onder leiding van een  “begenadigd meditatieve” dame.
Lees verder >>>

Di 12-2-2013 :: BLOG 2
Ik stik bijna van de benauwdheid. George tilt me op zijn rug naar boven. Bij elke inspanning zeggen mijn longen “ho stop”! Een enge gewaarwording. Niet in paniek gaan raken. De huisarts overlegd met de oncoloog van het OLVG. Nog meer Prednison een longfoto en extra plastabletten om vocht in de buik en achter de longen te verdrijven.  Morgen naar het ziekenhuis. Voor nu. Heel rustig houden, niet te veel willen.
Lees verder >>>

Ma 4-2-2013:: Femke Halsema in Comité van aanbeveling
Ik wil graag deelnemen in het comité van aanbeveling van Brozer. De film is een belangrijk initiatief van deze talentvolle theater- en filmmakers. Hoe deel je de ziekte “uitgezaaide” borstkanker. Dat laten ze in al haar facetten zien. Humorvol, pijnlijk en realistisch. De film zal voor vele troostrijk zijn en handvaten geven om deze verschrikkelijke ziekte te verzachten.
Lees verder >>>

Wo 23-1-2013 :: Nieuwsbrief Januari 2013
We zijn nu meer dan 2 jaar verder dat Leonoor vertelde dat ze uitgezaaide borstkanker in longen en botten heeft en dat we met elkaar besloten om er een film over te maken. We wisten toen niet waar we aan begonnen. Ondertussen hebben we allerlei ontdekkingen gedaan. Over leven en dood. Over een weg die je als mens soms moet gaan.
Lees verder >>>

Wo 9-1-2013 :: BLOG 1
Bij zeer zieke mensen liggen emoties gevaarlijk dicht tegen de oppervlakte aan. Dat is niet altijd fijn. Omstanders schrikken van zo’n diepe snik en voor de patiënte is het schering en inslag.
Mijn laatste bezoek aan dokter L. of toch niet?
Lees verder >>>

Di 4-12-2012 :: BLOG 15
Afgelopen week heb ik door wat speurwerk via facebook een vriendin van de lagere school opgespoord en gesproken. We hadden elkaar meer dan veertig jaar niet gezien. Toen ze aan kwam lopen herkende ik haar direct. Niet alleen aan het spleetje tussen haar tanden maar haar hele verschijning was dat meisje van zestien van weleer. We deelden een korte maar heftige pubertijd met hasj-cake en wat zwaarder spul en concludeerden dat we achteraf geluk hadden gehad.
Lees verder >>>

Do 1-11-2012 :: BLOG 14
Wonderbaarlijkheden van lijf en geest van een kankerpatient. Mooie titel voor een boek. Net koud drie dagen terug van de reis naar Noor der Licht met de makers van Brozer. Geen Noorderlicht gezien maar wel hele mooie scênes gedraaid in prachtig poollicht. De dagen voor vertrek zag ik tegen de reis op en vroeg ik me af of ik fysiek wel in staat zou zijn om te kunnen opnemen met de film.
Lees verder >>>

Zo 7-10-2012 :: BLOG 13
Waarom zegt mijn lijf “nee” tegen alle middelen die mijn leven zouden kunnen rekken. Terwijl gek genoeg mijn leven al weer 2 jaar verder is na de fatale conclusie palliatief te zijn met uitgezaaide kanker in longen en botten. Vooralsnog heb ik daar geen antwoord op. Alle denkbare middelen zijn ingezet. Alle wapens. Maar de oorlog is niet te winnen.
Lees verder >>>

Ma 3-9-2012 :: BLOG 12
Telkens als ik een grens overga, bewust of onbewust, krijg ik de gevolgen snoeihard terug. Had heerlijk gezeild met flinke wind op boot MUIS samen met George. Blijkbaar compenseert dat lijf elke beweging van zo’n stampende boot. Totaal gemangeld lag ik meer dan 2 dagen te herstellen in mijn bedje
Lees verder >>>

Wo 1-8-2012 :: BLOG 11
Iedereen die doodgaat weet dat alles doorgaat. Dat niets stopt. Het water blijft stromen, de bloemen bloeien, zelfs uitlaatgassen en zure regen blijven bestaan. Alleen jij houdt op. Dus voor jou stopt de wereld. Het maakt niet uit wanneer jij stopt met ademen. De wereld wordt niet beter op dat moment. Net als ik niet meer beter wordt.
Lees verder >>>

Wo 11-7-2012 :: BLOG 10
Het is 24 juni en het regent. De kachel staat uit en ik heb het koud. Deze zomer is een mengelmoes van alle jaargetijden. Vroeger was alles duidelijk. Winterkleren werden opgeborgen tot nader orde. In een kist met mottenballen. Nu hangt alles naast elkaar. Vandaag trek ik een zomerjurkje aan met sandalen en morgen een wintervest met laarzen...
Lees verder >>>

Ma. 25-6-2012 :: BLOG 9
4 juni. De draaidag is uitgesteld. Het is herfst buiten. Ik maak warme appelmoes. Hollandse luchten drijven langs mijn raam. Na 2 jaar omgaan met die kankerziekte zoek ik een weg om uit een impasse te komen. Laat ik het maar gewoon zeggen. Ik ben behoorlijk down. Ik heb de regie zelf in handen genomen en tegelijkertijd is het regieloos...
Lees verder >>>

Vr. 22-6-2012
Reportage in ZINHet maandblad ZIN heeft een reportage gemaakt en verschijnt 22 juni met 7 pagina's foto's, interviews met alle actrices, blog. Koop deze ZIN en volg de blog op de
website van  ZIN >>>

Do. 31-5-2012 :: BLOG 8
Vandaag een scan van de botten in OLVG. Eerst weer radioactieve vloeistof erin en daarna scannen in een mooi apparaat van Siemens. Filmzus Lian maakt weer een opname met de huis- tuin en keuken “flipcamera” en zingt me zachtjes toe terwijl de plaat tergend langzaam over mij heen schuift. Dochter Robijn ligt ernaast op de grond. Ze wilde eens mee met mama. En het personeel vond het allemaal best. Twee keer twintig minuten. Volgende week telefonisch de uitslag. Ik ben moe, hoest veel en ben snel benauwd. We zullen zien...
Lees verder >>>


foto's draaidag in het Loyd Hotel

Vr. 27-4-2012 :: BLOG 7
Het is maandag (16 april) en ik moet weer door de draaideur van het OLVG voor een scan van de longen. Gisteren een draaidag met mijn filmzussen in het Lloyd Hotel gehad. Een kamer door kunstenaar Joep van Lieshout ontworpen met een heus 8- persoons bed. Het was bijzonder, omdat we voor het eerst met onze producent Topkapi werkte. Bijzonder, omdat het hilarisch, grappig en ontroerend was wat we met z’n allen in dat “reuzenbed” die zondag aan scênes hebben opgenomen...
Lees verder >>>
 

Do.12-4-2012
Leonoor zat bij Het nieuws van alle kanten op Radio 1
terug te luisteren via website Radio1>>>
 

Vr. 6-4-2012 :: BLOG 6
Het was maandag (19 maart) en dus weer op naar het OLVG. Mijn filmzus Lian, trouw als altijd was er ook weer. De flipcamera in de aanslag. Ik voel me misselijk en benauwd. Spoelen, chemo erin en weer spoelen. Tien super de luxe geavanceerde stoelen op een rij met mensen van allerlei rangen en standen en leeftijden die hun portie gif krijgen toegediend. De één opgewekt, de ander kreunend, nerveus of routineus. Allen met de hoop op een langer leven. Een “kleine” toekomst. Niet achterom maar vooruit...
Lees verder >>>


Wo. 28-3-2012

Brozer aan tafel bij De Wereld Draait Door
Bekijk de uitzending>>>


Ma. 19-3-2012 :: BLOG 5

Vandaag is DE DAG. Krijg ik de chemo. (vinorelbine/navelbine) Ben redelijk rustig. Ik zie er zo gezond uit dat je bijna gaat denken dat alles een vergissing is. Mijn filmzus Lian en mijn lieve George gaan “gezellig” mee. Kopje koffie erbij, boek van Josine van Dalsum onder handbereik of “Leven met een gouden randje” en kookboeken over gezond eten liggen voor ons op tafel. Mijn bestseller komt er ook aan hoor. Kanker is namelijk ook business. Het gif zit erin. Ik blijf het vreemd vinden dat je dit met jezelf doet...
Lees verder >>>


Za. 17-3-2012

Interview met Leonoor in de PS Parool.
Lees verder >>>


Do. 9-2-2012

FLIP filmfragment Brozer geplaatst.
Bekijk >>>


Wo. 29-2-2012 :: BLOG 4

Vandaag ben ik een tevreden mens. Heb niet meer nodig dan mezelf en dat wat er al is. Ben uitgeput en aangeraakt door zo veel liefde om me heen. Domweg tevreden met de opkomende zon, een mooie ochtend met mijn man, een autorit door wit Nederland, een hotdog, een bos bloemen die worden afgeleverd, een tekst waar ik van in de lach schiet, een dutje, het avondeten, geen medicijnen, een kusje van mijn dochter en de poes die de hond achterna zit...
Lees verder >>>

Zo. 5-2-2012
Zeer bijzondere draaidag Brozer in de Pentecost Revival Church te Amsterdam Zuid-Oost. Gebed, zang, dans, tranen en liefde van een ongekende intensiteit. Wij westerlingen kunnen dat niet meer......(foto: Annemarieke van den Broek)
lees

 

We laten geen glamour en glitter zien. Geen wedstrijd. Of kanker als topsport. Maar “het andere gezicht” van omgaan met kanker en kanker-patiënten. Hoe je het zinloze zin kunt geven. Herkenbaar, humorvol en realistisch.

BROZER is een productie van Topkapi Films en PRPL in coproductie met de VPRO en HUMAN, met steun van het Nederlands Filmfonds en donateurs van de Stichting Ongeremd Delen.


picassa